De shisha pen, een onschuldige pen of een moordwapen

De shishapen is de laatste jaren uitgegroeid tot een populair product. Vooral onder kinderen is het cool om zo’n ‘pen’ te roken. Het lijkt dus een onschuldig product maar is dat ook werkelijk zo?

Wat is zo’n pen precies?
Een shishapen is een soort nepsigaret in de vorm van een pen. De werking is te vergelijken met dat van een waterpijp. De kooltjes van een waterpijp zijn in de e-sigaret terug te vinden in de vorm van een batterij. De hitte die shishahut.nl shisha-pendeze batterij creëert zorgt ervoor dat de vulling, de zogenoemde ‘cartridge’, damp afgeeft. Het idee voor een elektronische sigaret ontstond al in de jaren ’60 van de 20e eeuw. Echter duurde het tot 2004 tot de e-sigaretten ook echt in productie gingen. In eerste instantie waren de pennen alleen te koop op de Chinese markt. Maar niet veel later, in 2006, begon de export van de pennen. En vanaf dat moment zijn de shisha pennen in de westerse wereld razend populair geworden.

Hoe gezond zijn deze shisha pennen?
De oorspronkelijke bedoeling van een shisha pen is het makkelijker maken van het stoppen met het roken van ‘echte’ sigaretten. Dit lijkt een goed werkende manier aangezien je nicotine toegediend krijgt op een manier die qua gewoonte te vergelijken is met het roken van een echte sigaret. Echter wordt de pen vooral gebruikt onder jongeren. Het uitademen van de rook geeft een stoer effect. Er is weinig bekend over de risico’s van een shishapen. De onderzoeken die er zijn gedaan hebben allemaal een andere uitkomst. Het ene onderzoek wijst uit dat het roken van een shishapen onschuldig is terwijl een ander onderzoek weer aangeeft dat het roken van een e-sigaret juist slecht is.

Maar waarom zou ik er dan eentje kopen?
Zoals bovenstaand al vermeld is, is het handig om een shisha pen te roken. Maar daarnaast is een shishapen ook te koop in allerlei lekkere smaken. Kies je voor een pen zonder nicotine dan zal je ook niet snel verslaafd worden aan het roken.  Dus zo nu en dan een pen roken, moet gewoon kunnen.